TÜV AUSTRIA & EN 13432

Vinçotte

Vinçotte voert actieve promotie voor correcte en gedocumenteerde verklaringen. Hierdoor draagt Vinçotte bij tot de geharmoniseerde ontwikkeling van alternatieve en duurzame technologie.

Van Vinçotte naar TÜV Austria:

Op expansiekoers: certificering van biokunststof vanaf heden onderdeel van de TÜV AUSTRIA Groep

Wenen/Brussel. Per 1 december 2017 neemt de TÜV AUSTRIA Groep het label OK compost over van het onafhankelijke Belgische instituut Vinçotte en integreert de activiteiten in TÜV AUSTRIA Belgium. Een uitbreiding van de productcertificeringsservice, die biogebaseerde, biologisch afbreekbare en composteerbare producten van keurmerken voorziet, staat in de planning.

OK compost – SINDS 1995

Begin jaren negentig werd in Limburg het idee gelanceerd om composteerbare zakken te gebruiken voor de afhaling van biologisch afval. Talrijke leveranciers beweerden allen composteerbare zakken aan te bieden. Daarom werd een beroep gedaan op Vinçotte (nu TÜV AUSTRIA) om na te gaan of al deze zakken weldegelijk composteerbaar waren. Vinçotte (nu TÜV AUSTRIA) heeft hierop in overleg met specialisten uit verschillende domeinen het OK compost certificatie-programma ontwikkeld. Hiermee was Vinçotte de ontwikkelingen in de sector ver vooruit.

EN 13432 – SINDS 2000

TÜV AUSTRIA heeft steeds een vinger aan de pols bij het CEN tijdens de ontwikkeling van Europese normen. Zo ook bij de ontwikkeling van de Europese norm voor composteerbare verpakkingen (EN 13432). Hierdoor was het OK compost certificaat conform aan EN 13432 op het moment dat deze in 2000 uitgevaardigd werd. Alle OK compost gecertificeerde producten voldoen dus aan de vereisten van de Europese norm EN 13432.
Meer informatie over EN 13432 bij de downloadbare documenten »

OK biodegradable SOIL – SINDS 2000
OK compost HOME – SINDS 2003
OK biodegradable WATER – SINDS 2005
OK biodegradable MARINE – SINDS 2015

OK compost staat garant voor composteerbaarheid in een industriële composteerinstallatie. Maar wat met garanties voor producten die thuis kunnen gecomposteerd worden ? Of voor producten die in de bodem kunnen vergaan ? Of in water ? Het unieke aan de OK milieu productkeurmerken van TÜV AUSTRIA is dat ze voor elk van deze vragen een pasklaar certificatielabel aanbieden, waarbij deze labels tegelijk op een coherente manier aan elkaar aansluiten en uitbreidbaar zijn.
Meer »

KIEMPLANTLOGO (SEEDLING) – SINDS 2012

TÜV Austria is erkend als certificatie-instelling door European Bioplastics en kan dus het Seedling/Kiemplant-logo toekennen aan producten die conform zijn met EN 13432. Door zowel OK compost als het Seedling-Kiemplantlogo toe te kunnen kennen, kunnen TÜV AUSTRIA's certificaathouders in de gehele Europese markt de nodige erkenbaarheid aan hun composteerbare producten geven.

OK biobased – sinds 2009

Via het certificatiesysteem OK biobased kunnen innovatieve fabrikanten hun verklaringen over het gebruik van hernieuwbare grondstoffen officieel laten bevestigen door een onafhankelijk OK biobased certificaat.
Meer »

icon booklet

Documentation

Download here

icon letter

Request an OK certificate

Forms